• 091 6045 907
 • info@lra-pakra.hr
 • Trg bana Josipa Jelačića 18, Pakrac
Javni pozivi
AKTUALNI POZIVI I NATJEČAJI (siječanj 2024.)

AKTUALNI POZIVI I NATJEČAJI (siječanj 2024.)

Obaviještavamo sve zainteresirane građane da su trenutno na raspolaganju otvoreni slijedeći pozivi i natječaji:

 1. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je Otvoreni javni poziv za program „Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“ za 2023. godinu.
   
  Predmet Programa je dodjela bespovratnih sredstava namijenjenih očuvanju i razvoju tradicijskih obrta koji se pretežito obavljaju ručnim radom i baštine posebne zanatske vještine i umijeća oslanjajući se na obrasce tradicijske kulture te umjetničkih obrta koji se odlikuju proizvodima i uslugama visoke estetske vrijednosti.
   
  Ciljevi Programa su: očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta, jačanje konkurentnosti tradicijskih i umjetničkih obrta i povećanje prepoznatljivosti tradicijskih i umjetničkih proizvoda.

Korisnici bespovratnih sredstava temeljem ovog Programa mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) sa statusom tradicijskog odnosno umjetničkog obrta.

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 3.000,00 eura, a najviši 7.000,00 eura, dok ukupna vrijednost Programa iznosi 470.700,00 eura.
 
Prijava (Prijavni obrazac s traženom dokumentacijom) se podnosi Ministarstvu neposredno ili putem pošte od 2. siječnja do 16. veljače 2024. godine.

2. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. 

Građanima će u 2024. godini na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura. 

Podnošenje prijava će započeti danom objave Javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a to će biti najkasnije krajem veljače 2024. godine. Građani će svoje prijave podnositi elektronički, koristeći NIAS sustav, a poveznica na elektroničku uslugu, kao i upute za korisnike sa svim pripadajućim prijavnim obrascima, bit će dostupni u sklopu dokumentacije koja će biti naknadno objavljena uz Javni poziv. 

Uvjeti i kriteriji dostupni su na slijedećem linku: https://www.fzoeu.hr/hr/objavljeni-uvjeti-za-sufinanciranje-energetske-obnove-obiteljskih-kuca-u-2024-godini-9647/9647?fbclid=IwAR0dttcNEN6Gp3-riTKxTgn0g1Cnon-LogyvRD7AMWNvbLYtEwd24m7ijhg

3. 73.03. Ulaganja – Korištenje obnovljivih izvora energije

Cilj ove intervencije je povećati neovisnost poljoprivrednih gospodarstava o energentima.

Uvjeti prihvatljivosti korisnika:

 • fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine od 3.000 do 250.000 EUR SO
 • fizičke i pravne osobe registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Priloga I. Ugovoru o EU u rangu mikro, malog ili srednjeg poduzeća u skladu s Uredbom o skupnom izuzeću u sektoru poljoprivrede (ABER)

Korisnici obveznici javne nabave nisu prihvatljivi korisnici u sklopu ove intervencije.

Intenzitet potpore iznosi 65%, a može se uvećati 80% za ulaganja koja provode mladi poljoprivrednici

Visina potpore iznosi od 15.000 EUR do 300.000 EUR.

Uvjeti prihvatljivosti projekta dostupni su na slijedećem linku: https://ruralnirazvoj.hr/intervencije/73-03-ulaganja-koristenje-obnovljivih-izvora-energije/

4. Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u 2024. godini nastavlja s Programom mjera aktivne politike zapošljavanja, uključujući i mjeru Potpore za samozapošljavanje koja je namijenjena nezaposlenim osobama prijavljenima u evidenciji nezaposlenih osoba HZZ-a.

Najaktualnija mjera u 2023.godini bila je upravo Potpora za samozapošljavanje, a nove uvjete i kriterije za 2024.godinu možete provjeriti na slijedećem linku:  https://mjere.hr/mjere/potpore-za-samozaposljavanje-2024/

Za sve informacije o gore navedenim pozivima i natječajima, uvjetima i informacijama vezanim uz Vašu prijavu, slobodno se obratite na mail info@lra-pakra.hr , na broj telefona 091 6045 907 ili osobnim dolaskom u ured 210 (Trg bana Josipa Jelačića 18, Pakrac, drugi kat, lijevo) u našu Lokalnu razvojnu agenciju Grada Pakraca ”PAK-RA”.